10 Najbolj Priljubljenih Hribov v Štajerski Regiji Slovenije

Štajerska regija Slovenije je polna osupljivih gorskih vrhov, primernih za pohodništvo in družinske izlete. Če iščete najboljše izlete v Sloveniji, potem ne spreglejte teh desetih najlepših hribov v Štajerski regiji. Vsak hrib ponuja edinstveno izkušnjo in čudovite razglede, primerna pot pa bo prinesla zadovoljstvo vsem, ki se odpravijo na to avanturo.

Kazalo Vsebine

 1. Pohorje
 2. Rogla
 3. Slovenske Konjice
 4. Mariborsko Pohorje
 5. Slovenske Gorice
 6. Celjska Koča
 7. Smrekovec
 8. Kope
 9. Dobrovlje
 10. Srebotnik

1. Pohorje

Višina: Pohorje doseže višino približno 1543 metrov.

Pot in Težavnost: Pohorje ponuja številne možnosti za pohodništvo, od lahkih sprehodov do zahtevnih planinskih poti. Ena izmed najbolj priljubljenih je pot na Osankarico, ki je primerna za družine. Pot je lahka in razgibana ter ponuja čudovite razglede na okoliške gore in doline. Traja približno 2 uri.

Najboljši Čas za Obisk: Najboljše je obiskati Pohorje spomladi ali jeseni, ko so temperature prijetne in narava razcveta.

Pohodniška Oprema: Glede na različne poti na Pohorju je priporočljivo imeti ustrezno opremo, od lažjih pohodov do zahtevnejših. Pri lažjih pohodih so dovolj udobni čevlji, pri zahtevnejših pa priporočamo tudi pohodne palice.

Google Lokacija: Pohorje

2. Rogla

Višina: Rogla doseže višino približno 1517 metrov.

Pot in Težavnost: Pot na vrh Rogle je primerna za vse, tudi za družine z otroki. Pot je dobro označena in ne preveč zahtevna, zato jo lahko premagate tudi z manjšimi otroki. Na vrhu boste nagrajeni z razgledom na okoliške hribe in doline. Traja približno 1 uro.

Najboljši Čas za Obisk: Najboljši čas za obisk Rogle je v poletnih mesecih, ko se lahko izognete dežju in uživate v toplem vremenu.

Pohodniška Oprema: Za udoben pohod na Roglo priporočamo pohodne čevlje, lahko pa so tudi pohodne palice koristne, še posebej za starejše osebe ali tiste z manj kondicije.

Google Lokacija: Rogla

3. Slovenske Konjice

Višina: Višina hriba Slovenske Konjice je približno 792 metrov.

Pot in Težavnost: Ena izmed najlepših poti v Slovenskih Konjicah je pot na Škalce, ki je primerna za vse generacije. Poteka skozi gozdove in polja ter nudi čudovite razglede na okoliško pokrajino. Traja približno 2 uri.

Najboljši Čas za Obisk: Najboljši čas za obisk Slovenskih Konjic je spomladi ali jeseni.

Pohodniška Oprema: Za udoben pohod na Slovenske Konjice priporočamo pohodne čevlje.

Google Lokacija: Slovenske Konjice

4. Mariborsko Pohorje

Višina: Mariborsko Pohorje doseže višino približno 1350 metrov.

Pot in Težavnost: Pot na Trikotnik je ena izmed najlepših na Mariborskem Pohorju. Primerna je za vso družino, saj poteka po gozdu in travnikih ter ponuja razgled na Maribor in okoliške hribe. Traja približno 1,5 uri.

Najboljši Čas za Obisk: Mariborsko Pohorje je najlepše obiskati spomladi ali jeseni, ko so temperature prijetne in narava se prebuja.

Pohodniška Oprema: Za udoben pohod na Mariborsko Pohorje priporočamo pohodne čevlje in nahrbtnik s prvo pomočjo ter zadostno količino vode.

Google Lokacija: Mariborsko Pohorje

5. Slovenske Gorice

Višina: Najvišji vrh Slovenskih Goric je Jeruzalem, ki doseže višino približno 345 metrov.

Pot in Težavnost: Ena izmed najlepših poti v Slovenskih Goricah je pot na Lemberg, ki je primerna za vse generacije. Poteka skozi vinograde in gozdove ter nudi čudovite razglede na vinorodno pokrajino. Traja približno 1 uro.

Najboljši Čas za Obisk: Najlepše je obiskati Slovenske Gorice spomladi, ko cvetijo sadovnjaki in vinogradi, ali jeseni, ko se trgajo grozdje.

Pohodniška Oprema: Za udoben pohod po Slovenskih Goricah priporočamo lahke pohodne čevlje, klobuk za zaščito pred soncem ter sončna očala.

Google Lokacija: Slovenske Gorice

6. Celjska Koča

Višina: Celjska Koča doseže višino približno 654 metrov.

Pot in Težavnost: Pot do vrha Celjske Koče je primerna za vse, tudi za manj izkušene pohodnike. Poteka skozi gozd in travnike ter ponuja razgled na Celje in okoliške hribe. Traja približno 1 uro.

Najboljši Čas za Obisk: Najlepše je obiskati Celjsko Kočo spomladi ali poleti, ko je narava v polnem razcvetu.

Pohodniška Oprema: Za udoben pohod na Celjsko Kočo priporočamo pohodne čevlje, lahko pa je tudi pohodne palice.

Google Lokacija: Celjska Koča

7. Smrekovec

Višina: Smrekovec doseže višino približno 1577 metrov.

Pot in Težavnost: Pot na vrh Smrekovca je primerna za izkušene pohodnike, saj je nekoliko zahtevnejša. Poteka skozi gozd in preko travnikov ter nudi čudovite razglede na Savinjsko dolino. Traja približno 3 ure.

Najboljši Čas za Obisk: Najlepše je obiskati Smrekovec v poletnih mesecih, ko so temperature prijetne in lahko uživate v naravi.

Pohodniška Oprema: Za udoben pohod na Smrekovec priporočamo visoke pohodne čevlje, pohodne palice ter ustrezno oblačilo za vreme.

Google Lokacija: Smrekovec

8. Kope

Višina: Kope dosežejo višino približno 1542 metrov.

Pot in Težavnost: Pot na vrh Kop je primerna za vso družino, saj je dobro označena in ne preveč zahtevna. Poteka skozi gozdove in travnike ter ponuja razgled na Pohorje in okoliške hribe. Traja približno 1 uro.

Najboljši Čas za Obisk: Najlepše je obiskati Kope v poletnih mesecih, ko lahko uživate v naravi in se osvežite na bližnjih jezerih.

Pohodniška Oprema: Za udoben pohod na Kope priporočamo lahke pohodne čevlje ter nahrbtnik s prigrizki in vodo.

Google Lokacija: Kope

9. Dobrovlje

Višina: Dobrovlje dosežejo višino približno 913 metrov.

Pot in Težavnost: Pot na vrh Dobrovlja je primerna za vse generacije, saj je nekoliko lažja. Poteka skozi gozd in preko travnikov ter ponuja razgled na celotno Koroško. Traja približno 1 uro.

Najboljši Čas za Obisk: Najlepše je obiskati Dobrovlje spomladi ali jeseni, ko so temperature prijetne in narava se prebuja ali obarva v jesenskih barvah.

Pohodniška Oprema: Za udoben pohod na Dobrovlje priporočamo lahke pohodne čevlje ter sončna očala.

Google Lokacija: Dobrovlje

10. Srebotnik

Višina: Srebotnik doseže višino približno 1028 metrov.

Pot in Težavnost: Pot na vrh Srebotnika je primerna za vse, tudi za družine z otroki. Poteka skozi gozd in travnike ter ponuja razgled na Štajersko ravnino. Traja približno 1 uro.

Najboljši Čas za Obisk: Najlepše je obiskati Srebotnik v poletnih mesecih, ko se lahko izognete dežju in uživate v toplem vremenu.

Pohodniška Oprema: Za udoben pohod na Srebotnik priporočamo lahke pohodne čevlje, klobuk za zaščito pred soncem ter sončna očala.

Google Lokacija: Srebotnik

Za varen in udoben pohod po najlepših hribih v Štajerski regiji Slovenije je pomembno imeti primerno pohodniško opremo. Ne pozabite na varnost in uživajte v čudovitih razgledih, ki jih ponuja narava!

Najbolj pogosta vprašanja pred odhodom na izlet

Primerna oprema za pohod v hribe:

  • Pohodni čevlji: Izberite udobne in trpežne pohodne čevlje, ki nudijo dobro oporo stopalu in gležnju ter imajo dober oprijem na različnih terenih.

  • Oblačila primerna vremenskim razmeram: Oblačila naj bodo zračna, lahka in hitrosušeča. V hladnejših razmerah poskrbite za topla oblačila, kot so flis ali softshell jakna, ter vodoodporno jakno za zaščito pred dežjem in vetrom.

  • Nahrbtnik: Uporabite nahrbtnik, v katerem boste nosili vodo, hrano, prvo pomoč, rezervna oblačila, kompas, mobilni telefon in ostalo opremo za nujne primere.

  • Pohodne palice: Pohodne palice lahko olajšajo hojo in razbremenijo sklepe, še posebej pri spustih in zahtevnejših terenih.

  • Pohodne nogavice: Pohodne nogavice so ključen del opreme, saj zagotavljajo udobje in preprečujejo nastanek žuljev in odrgnin. Priporočljivo je izbrati kakovostne pohodne nogavice, ki so narejene iz materialov, kot je merino volna. Luft ima trenutno zelo dobro ponudbo pohodniških nogavice preveri na https://luft.si/kategorija-izdelka/nogavice/

Čas trajanja pohoda je odvisen od različnih dejavnikov, vključno s težavnostjo poti, vašo kondicijo in vremenskimi razmerami. Večina pohodov na srednje zahtevnih hribih traja od 1 do 4 ure, medtem ko lahko za zahtevnejše vrhove potrebujejo več kot 4 ure.

Vremenske razmere v hribih so lahko zelo spremenljive. Pomembno je preveriti vremensko napoved pred odhodom in se primerno obleči. V hribih se lahko hitro spreminja vreme, zato je priporočljivo vzeti s seboj tudi dodatna oblačila.

Nekateri hribi imajo lažje poti, ki so primerne za družine z otroki, medtem ko so nekateri hribi bolj zahtevni. Pred odhodom je priporočljivo preveriti težavnost poti in primernost za otroke.

V večini primerov na hribih ni pitne vode, zato je pomembno, da s seboj vzamete dovolj tekočine. Priporočljivo je nositi vsaj 1 liter vode na osebo, odvisno od dolžine in težavnosti poti.